arrow
arrow

Detectoare de metale

 
Indiferent daca ne referim la industria alimentara, farmaceutica, sau in general la produsele de larg consum, toti producatorii au obligatia de a asigura calitatea prin detectia contaminantilor in produsul final. Astfel, produsul care ajunge la consumatorul final trebuie sa fie conform cu o calitate controlata mentionata, orice neconcordanta putand genera diferite pierderi atat de imagine, dar si financiare pentru producator. In acest context, in scopul prevenirii unor astfel de probleme detectoarele de metale au devenit echipamente obisnuite in cadrul liniilor de productie.
Detectoarele industrial de metale va ofera garantia unui produs fara contaminanti metalici periculosi pentru consumatorul final. Acestea nu afecteaza produsul in nici un mod si nu folosesc tehnologii daunatoare pentru operatori sau consumatori. Detectoarele de metale nu necesita un spatiu foarte mare pentru instalare si nici conditii speciale de uz. Pot fi configurate relative simplu in funtie de natura produsului ce urmeaza a fi inspectat. In aceasta clasa de echipamente industriale, exista doua mari tipuri de detectoare de metale industriale:
  • Detectoare de metale ce folosesc tehnologia de joasă, medie și înaltă frecvență (LF, MF, HF). Acestea sunt cele mai utilizate avand avantajul detectarii oricarui tip de metal. Tehnologia folosita este relativ simpla constand intr-un “transmiter” care genereaza un camp electromagnetic. “Forma” acestuia este alterata de un contaminant metalic, schimbare observata de un “receiver” care compara rezultatele. Astfel, orice tip de metal este identificat relativ facil.
  • Detectoarele de metale magnetice reprezinta al doilea tip de echipamente, acestea beneficiind de avantajul ca modul de inspectie permite analiza contaminatilor metalici ferosi chiar si prin ambalaje cu continut de aluminiu. Acest lucru duce insa la ignorarea contaminantilor neferosi (nemagnetizabili).
Detectoarele de metale industriale pot fi livrate in diferite configuratii, cu propriul sistem de transport sau in functie de tipologia si natura benzii transportoare existente pot fi integrate direct in linia de productie. In cazul acesta trebuie considerate anumite precautii pentru a evita o functionare necorespunzatoare a detectorului. Astfel, echipamentul trebuie sa aiba o zona libera de metal, sa fie relativ ferit de vibratiile altor echipamente sau sisteme din zona si, de asemenea, sa i se asigure o alimentare separata, constanta si sigura, motoarele de mare putere sau alte echipamente ale lantului tehnologic din linia de productie putand sa afecteze acuratetea detectorului. Echipamentele sunt ușor de curățat – si ofera o clasa de protecție IP65 sau opțional IP69K. In memoria echipamentelor se pot stoca un numar limitat de produse (de regula 200).
De asemenea, acesta poate învăța în mod automat produse noi si poate salva toti parametrii necesari calibrarii. Aceste caracteristici ale echipamentelor faciliteaza o trecere simpla de la un produs la altul in timpul productiei.